Zárt, vagy nyitott bukósisakot vásároljak

Először is, azt kell eldöntenünk, hogy mire fogjuk használni a motort. Persze ez attól is függ, hogy hobby motorosok vagyunk, vagy esetleg napi használatban van a gépünk, netalántán a munkánkhoz használjuk. Ebből adódóan olyan bukót kell keresnünk, ami kényelmes, praktikus, ugyanakkor véd is, ha szükséges.

Ami fontos a biztonság szempontjából, hogy a legmegbízhatóbb bukósisak, a zárt bukósisak! Az állrész nélküli sisakot nem ajánlom senkinek, mert adott esetben nem védi ezt a részt, és gyorsabb tempónál nincs ami tartson, a menetszéllel szemben.

Milyen szempontok alapján döntsek

Mint minden bukósisak fajtánál, ennél is, hatalmas a választék, a skála elég széles, az anyagiakat illetően is. Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, így mindenképpen azt ajánlom, hogy nézzünk jól körül, és próbáljunk fel annyi sisakot, amennyire csak lehetőségünk van!  Mindenképpen a motorhoz illőt válasszunk. Nem csak formában, hanem stílusban is, de fontos, hogy passzoljon hozzánk is, hiszen mindig viselnünk kell. Senki nem szeretne egy olyan sisakot hordani, amit nem is szeret!

De, hogy milyen szempontok fontosak igazán: kényelem, szellőzés, forma, plexi működése, kialakítása, tisztíthatóság.

Sokan használnak állrész nélküli bukósisakot, de nem ajánlott védelem szempontjából egyáltalán. Manapság egyre nagyobb sikernek örvend, a nyitott bukósisak, melyben már gondoltak a kényelemre is, és beleépítettek egy felnyitható „napszemüveget”.

Tisztíthatóság

Nagyon praktikus az a sisak, ahol a belső tisztításra is gondolta. Ilyenek például azok a sisakok, amelyiknek a belső része úgy lett kialakítva, hogy kivehető, mosható, így könnyen tisztítható. Valljuk be, sokan nem is gondolnak erre a „funkcióra”, de hogy mennyire fontos?! Nyár van, negyven fok, beleizzadtunk a bukósisakba, közben, a por, kosz, minden, ami az országúton van, ránk ragadt, és ezt kell, mondjuk újra, és újra a fejünkre tenni. Azért egy idő után elmenne a kedvünk tőle, hogy használjuk, nemhogy feltegyük a fejünkre. Így pedig csak kivesszük, kimossuk, és már használható is, tisztán!

Azt gondolom, a bukósisak vásárlás szempontjából, az is fontos lehet hogy adott bukósisakot, hányan használnak, hogy kik használják?! Persze mindenki leteszi a voksát egy márka mellett, amit már kipróbált, és bevált neki. Sokan az alapján döntenek, ha mondjuk egy híres versenyző, vagy ismert ember egy bizonyos márkát használ, akkor ők is azt választják.

Ami fontos, mindenképpen használjunk sisakot, és mindenképpen, zárt bukósisakot vegyünk.