Salgó polc az éttermünk megmentője

Mai történetem arról szól, hogyan nyitottunk barátnőm és én egy éttermet a belváros szívében, valamint hogy ehhez milyen minőségi, mégis megfizethető eszköz nyújtott segítséget. Nem kell túlgondolni, „csak” egy egyszerű polcrendszerről lesz szó, mégis kisebb túlzással ez nélkül nem tudtuk volna megnyitni hőn szeretett éttermünket. De most először is visszatérnék a kezdetekhez.

Legjobb barátnőm és én már egész kicsi korunk óta ismerjük egymást, ugyanis szüleink is egy társaságban voltak, és gyakran összejártak társast játszani vagy kártyázni, ameddig mi gyerekek külön játszottunk. Barátnőm születésnapjára kapott egy mini játék-konyhát, ahol mindig fenséges fogásokat „készített” nekem, én pedig véleményeztem azt. Későbbiekben már azt játszottuk, hogy egy éttermet nyitottunk közösen, és a plüssmacik és nyulak voltak a vendégeink, akik számára sütöttünk, főztünk. Lényegében egész kiskorunkban ez volt a kedvenc játékunk, nagyon bele tudtuk élni magunkat. Akkor elhatároztuk, hogy éttermet nyitunk, amikor megnövünk.

20 évvel később, amikor befejeztem egyetemi tanulmányaimat, úgy éreztük, hogy itt az ideje megnyitni, azt a várva várt éttermet. Barátnőm szakácsnak tanult, és az évek alatt ameddig én egyetemen voltam, kitapasztalta az éttermek főszakácsaitól, hogy hogyan is működik a konyha vezetése. Én pedig a pénzügyi részéért vállaltam a felelősséget az étterem kapcsán.

Amikor kerestük a számunkra megfelelő helyszínt éttermünknek, szomorúan vettük tudomásul, hogy büdzsénk, nem engedi meg a belvárost és egyben a nagy területű éttermet. Választanunk kellett a kettő között, így inkább a forgalmasabb helyszínt választottuk és úgy gondoltuk, hogy a kis helyet pedig igyekszünk praktikusan és helytakarékosan berendezni.

Maga a konyharész volt a nagy falat, ugyanis nem volt sok négyzetméteres hely, azonban a belmagasság 3 méter körüli volt. Úgy éreztük erre kell építenünk, hiszen csak így tudunk majd elférni ilyen kis helyen.

Ennek kiválasztását együtt kellett megoldanunk, ugyanis én vagyok a pénzügyekért a felelős, de ő kell, hogy a konyhában feltalálja magát, így neki is nagy beleszólása volt.

Egyik hétvégén összeültünk, főztünk egy jó ebédet magunknak, majd egy pohár jó bor mellett nekiálltunk kutatni az interneten, hogy mi lenne a legjobb megoldást ilyen helyzetekre. Több oldalon is a salgó polc ár-érték viszonyát dicsérték, és hogy mennyire praktikus tároló rendszer.

Úgy gondoltuk ideje jobban beleásni magunkat a dologba. Találtunk egy weboldalt, amit nagyon gondosan és átláthatóan szerkesztettek meg. Minden termékükről pontos leírást adnak és garanciát is vállalnak azokért.

Megnyitottuk a weboldalon a salgó polc fület, hogy jobban is megismerkedhessünk vele. Mint kiderült a polcrendszer csavarmentes, és ezáltal olcsóbb kivitelezésű, mint az egyszerű fém polcok, ami nekünk nagyon jól jón, hiszen minden forint számít egy új vállalkozás beindításánál. Másrést viszont ezáltal könnyen összeszerelhetővé is válik, ugyanis a csavarozás helyett, pattintással tudjuk helyükre rögzíteni a polcokat. Így megspórolhatjuk azt az összeget is, amit egy mester munkájáért fizettünk volna.

A polcrendszer anyaga horganyzott acélból készül, aminek az a jó oldala, hogy tisztítása igen könnyű, ez pedig egy konyhában alap, ugyanis szigorú elvárásoknak kell megfelelnünk ahhoz, hogy üzemeltetni tudjuk a helyet. Szóval ez is plusz pontot jelentett.

A polcok állíthatók, azaz 33 mm-ként magasabbra vagy alacsonyabbra tehetők. Ez is nagyon praktikus, hiszen a különböző edényeknek, serpenyőknek, konyhai eszközöknek nagyság szerint pontosan beállíthatjuk a két polc közötti terét, ezzel sem vesztünk feleslegesen helyet.

A teherbírása kifejezetten nagy, még csavaros társától is több súlyt bír el. Egy polc akár 280 kilogrammal is elbírhat, ami nálunk előnyt jelent, hiszen a jó minőségű edények, nagy súlyt nyomnak, és fontos, hogy ezt képes legyen tartani.

A salgó polc több internacionális teszten is kiemelkedően megállta a helyét. Példának okáért ilyen a TÜV. Ez egy német vállalat, ami szigorú minőségbiztosítású rendszerének köszönhetően világszerte ismertté vált. Számukra a megbízhatóság és biztonság mindenek felett áll. Hasonlóan fontos minősítés az ISO, amit ezen salgó polcok sikeresen elnyertek, magas nívójukért.

Barátnőm és én ezek után úgy éreztük, hogy ez a tökéletes megoldás konyhánk számára, ezért nem sokat hezitáltunk, a rá következő hétfői nap során felhívtuk a céget. Telefonos szolgálatuk nagyon kedves volt és biztosítottak arról, hogy konyhánk méreteinek a megadásával, ajánlatkérésünk teljes egészében díjmentes lesz. Hamarosan visszahívtak és kellő szakértelemmel tájékoztattak arról, mi lenne a legjobb megoldás számunkra, és hogy ők hogyan tudnák azt kivitelezni. A salgó polc ár pedig jutányosabb volt, mint amire számítottunk, így rögtön meg is rendeltük őket. Tájékoztattak róla, hogy amint elkészülnek vele, pár napon belül ki is szállítják őket.

Számunkra ez így teljesen megfelelt, a konyhai részben nagyrészt minden be volt szerelve, már csak a polcrendszer hiányzott, így az éttermi résszel foglalkoztunk és minden nap, reggeltől-estig ott voltunk, többnyire a szomszédos kávézóban interjúztattuk a lehetséges kuktákat, ezért teljesen rugalmasok voltunk ilyen téren. Egyikünk vagy másikunk át tudott szaladni a szállítmányért. Bár nincs kétségem afelől sem, hogy az említett cég ellenkező esetben is megoldotta volna a problémát.

Egyik hétköznap délelőtt, megérkezett a hatalmas méretű szállítmányunk. Páromat hívtam segítségül, a polcrendszer összerakásához, és hármunknak sikerült is megoldanunk, viszonylag (azaz barátnőmhöz és magamhoz mérten, párom ez alól kivételt jelentett) könnyen összeraknunk, majd a kijelölt helyére tennünk. Azonban nem végeztünk teljesen vele, ugyanis ameddig az edényeket nem szereztük be, nem tudtuk azok méreteit sem. Majd csak azok megvásárlása után állítottuk be a polcok magasságát.

Ezután pár héttel sikerült megnyitni az éttermünket. Nagy forgalmunk volt szerencsére, sürögtek-forogtak a konyhában a szakácsok és a kukták. Le- majd felrakták a serpenyőket, nem kímélve a polcokat. Egyik napzártakor, kíváncsiságból megvizsgáltam a polcokat, és meglepetésemre nem láttam rajtuk semmiféle horzsolást vagy karcolást.

Igazán elvetemült voltam, ugyanis felkeltem korábban, hogy a takarítónővel is beszélhessek, és kikérdezzem arról, milyen a polcok tisztíthatósága, könnyen kezelhető? Valószínű ez egy kissé meredekebb lépésem volt, mivel furcsán nézett rám, azonban válaszolt és csak dicsérni tudta.

Megkérdeztem barátnőmet is arról, hogy mit gondol a salgó polcokról. Jó döntés volt? Könnyen boldogul velük? Válasza pedig, hogy a tűzhely után ez volt a legjobb döntés, amit hozhattunk, ugyanis minden „kézre állt” és ezáltal gyorsította a munkát. Másrészt pedig volt elég helye, legalábbis amit ebből a szűk helyiségből ki lehetett hozni.

Így teljes elégedettséggel konstatáltam, hogy a választás kiváló volt.

Ma már több, mint fél éve üzemelünk, és úgy érezzük, hogy ez életünk egyik legszebb időszaka, az üzlet virágzik, mindig újabb és újabb ötletekkel rukkolunk elő, így mi sem unatkozunk és a vendégek sem.

Egyik szabad estéken, barátnőm főzött nekünk fincsi vacsorát, kinyílt a borosüveg, és a régi időkről kezdtünk nosztalgiázni, első vendégeinkről, plüssmaciról és nyusziról, akik bizonyosan büszkék lennének teljesítményeinkre.