Egy nyári programot sem rontott el hirtelen fellépő fájdalom, mert mindig volt nálam fájdalomcsillapító!

Sajnos a nyárnak már vége, de nagyon sok kellemes emléket gyűjtöttünk a családommal. Nektek hogyan telt a nyaratok?

A nyaralónk

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert van egy nyaralónk a Duna mentén, Makádon, ezért a nyári hónapokban sok hosszúhétvégét töltöttünk el ott a családommal. Még a feleségem nagypapája vett ott egy telket lenn a parton és épített rá egy kis házat. Maga a ház már nincs meg, mert az évek és az időjárás erősen megrongálták, de szerencsére tizenöt évvel ezelőtt a feleségemmel lehetőségünk nyílt arra, hogy ledózeroltassuk az előzőt és felépítsünk rá egy új nyaralót.

Akkoriban örököltem egy kis pénzt az egyik nagynénémtől, ezért úgy gondoltuk, hogy remek befektetés lenne, ha az örökségemet a nyaralónk felújítására költenénk. Az a nyár teljes egészében rá is ment, mire lebontottuk a régi és felhúztuk rá az újat, de mindenképpen megérte. Szerencsére egy profi és megbízható építő brigádot sikerült felbérelnünk a munkákra, amit pedig tudtunk, mint a festés és a burkolás, azt a családdal megcsináltuk.

Korábban is jó volt lejárni oda, de amióta megvan az új ház, még több időt töltünk a kis hétvégi házunkban. Van benne egy amerikai konyhás nappali, egy fürdőszoba és három háló – egy a feleségemnek és nekem, és egy-egy a lányainknak. A régi házban csupán egy szoba volt, így azonban több a privát szférája mindenkinek, ha ott vagyunk. Azon kívül, hogy nagyobb és szebb lett a ház, abban is jobb lett az elődjénél, hogy ebben fűtés is van, így akár hűvös időben is ott tudunk lenni, hogy kicsit kizökkenjünk a mindennapok mókuskerekéből.

Az idei nyaralások

Kétszer voltunk lent családilag egy-egy hetet a nyaralónkban. Egy hetet júliusban, egyet pedig augusztusban. Mivel mindkét lányunk elég nagy már, ezért azt vettük észre a feleségemmel, hogy túl hosszú ideig nem szeretnek velünk nyaralni, de ez a kétszer egy hét még nekik is belefért, hogy együtt legyünk.

A feleségem és én kettesben is többször lementünk, általában csak hosszú hétvégékre, hogy mégse hiányozzunk sokat a munkahelyünkről. Ezen kívül pedig, idén először, a lányok is voltak lent, nélkülünk, a barátnőik társaságában. A feleségem nagyon aggódott, hogy minden rendben lesz-e velük és nem gyújtják-e magukra a házat, de persze minden rendben ment. Szegény mindig kicsit túlaggódja a dolgokat, de hát egy anya már csak ilyen.

Kirándulások, éttermek

Sokszor voltunk idén kirándulni is, ezt is főleg Ildikóval kettesben, mert a lányok azt mondják, hogy ez nekik túlságosan is öreges program. Persze, meg tudom érteni, hiszem amikor én voltam az ő korukban, akkor én is szívesebben töltöttem az időmet a barátaimmal, mint a szüleimmel. Habár hiányoztak a lányok, azért kettesben is nagyon kellemesek voltak a kirándulások.

Voltunk Visegrádon, megnéztük a várat, vásároltunk néhány szuvenírt, aztán pedig egy magyaros étteremben megebédeltünk. Egyszer elmentünk az állatkertbe is, mivel már mindketten nagyon régen jártunk ott utoljára és nem láttuk még felújítva. Azt kell mondanom, hogy nagyon szép lett! Mindenkinek ajánlom, hogy menjen el és nézze meg, tényleg jó élmény, nem csak kisgyerekkel, hanem felnőttként is! És ha már állatok, nem hagytuk ki sem a budakeszi Vadasparkot, sem a veresegyházi Medveotthont sem. Ha szörnyű szóviccel akarnék élni, akkor mondhatnám, hogy állati nyarunk volt. Tényleg érdekes volt bejárni a környék állatkertjeit, de az én személyes kedvencem a budapesti volt, mert ott láthattam a két kedvenc állatomat: a tigrist és az oroszlánt. Egyszerűen rajongok a nagymacskákért.

És hát persze egy program sem lenne teljes nálunk anélkül, hogy ne látogassunk el egy étterembe, szóval a kirándulásaink folyamán sok finom ételt ettünk, érdekes helyeken. Direkt megbeszéltük előre Ildivel, hogy idén nyáron nem a jól bevált helyeinken fogunk enni, hanem új helyeket próbálunk ki helyettük. Így is tettük. Volt, amiket megérte kipróbálni, mert meg voltunk velük elégedve, de olyan éttermek is akadtak, ahová biztos nem fogunk újra visszatérni. Sajnos ismeretlen helynél mindig benne van a pakliban, hogy nem nyeri el az ember tetszését, mi is így jártunk párszor.

Sokáig tudnám sorolni, hogy merre jártunk és miket próbáltunk ki, de úgy érzem, hogy csupán ez a néhány élménybeszámoló is elég ahhoz, hogy átadjam a nyarunk hangulatát.

Fesztiválok

A lányaink a nyarat a barátaikkal és barátnőikkel töltötték. Azon kívül, hogy néhány hétvégét lent voltak a nyaralónkban, néhány fesztiválra is ellátogattak. Nem töltötték ott egyiken sem a teljes hetet, csupán egy-egy napra mentek mindegyikre, attól függően, hogy melyik nap játszanak a kedvenceik. Azt mondták, hogy azért nem mentek el egyiknek sem a teljes hosszára, mert sokallták a heti belépő árát.

Tény, hogy egy heti fesztiválozás nem olcsó dolog, de ha abból indulok ki, hogy egész évben milyen sokat dolgoztak, megengedhették volna maguknak. Szerintem inkább azért nem vállalták egyiknek sem a teljes hosszát, mert eszük ágában sem lett volna sátorban aludni és közös vizesblokkot használni több száz, vagy éppen több ezer emberrel. Őszintén szólva, ezt már én sem vállalnám be, főleg így, öreg fejjel. Azt hiszem ha sátorban kellene aludnom, reggelre úgy megfájdulna a hátam, hogy sosem tudnék felkelni a földről.

fájdalomcsillapítóFájdalommentes nyár

Az egész családnak sikeres nyara volt és részben szerintem ez annak tudható be, hogy sosem fájt semmink. Ha az ember elmegy otthonról, főként ha hosszabb időre, akkor nem árt, ha van nála néhány olyan dolog, ami nem hagyja, hogy tönkremenjen a kikapcsolódás. Éppen ezért, mindig volt nálunk napvédő krém, ragtapasz és fájdalomcsillapító is hogy megelőzzük a kellemetlen szituációkat. Például én sem élveztem volna annyira az állatkertet, ha nem lett volna a feleségem táskájában egy doboz fájdalomcsillapító. Miközben ott sétálgattunk és kerestük a tigriseket, hirtelen megfájdult a fejem. Már éppen azon gondolkodtam, hogy inkább menjünk haza, de aztán a feleségem elővette a fájdalomcsillapítót és megmentette a programot. Azóta tudom, hogy érdemes ilyesmit mindig magunknál tartani.