Bírják-e a konyhát az elektromos padlófűtés rendszerek?

Nagyon szeretek főzni, dolgoztam is szakácsként Ausztriában egy jó darabit. A utóbbi időben viszont már nem csak az alapanyagok válogatása és a különböző konyhatechnikai eljárások kötnek le. Most, hogy idősebb vagyok, előtérbe került a konyha berendezése, hogy szépen mondjam: a gasztronómiai ergonómia.

A korom miatt egyre jobban oda kell figyelnem arra, milyen körülmények között dolgozom. Amíg huszonéves voltam, teljesen mindegy volt, hogy milyen magas a asztal, vagy mennyire kell lehajolnom a mosogatóhoz. Most viszont, ha valamit elrontok, az több napos hátfájás és diszkomfort formájában hálálja meg magát. Én viszont még hosszú évekig szeretnék aktív maradni.

Konyha: a forró pokol

Amikor végre teljesült az álmom és életemben először léphettem be egy igazi étterem konyhájába, azt hittem, elsírom magam. Fel voltam rá készülve, hogy nagy pörgés és zűrzavar lesz. De az odabent uralkodó forró pokol meglepett. Sokáig úgy aludtam el éjszakánként, hogy csak azon tudtam töprengeni, vajon hogyan fogom ezt kibírni?

Amikor az étteremben csúcsidőszak van, a konyha tűzforró és gőzben úszik. Jártam persze már egy-két helyen, ahol nagyon komoly elszívó és szellőztető rendszerek vannak – de az étel tűzön készül, még a legjobb ventillátorok sem tudnak sokat segíteni a melegen és a párán.

Ezzel ellentétben a csendesebb időszakokban a konyha néha jéghideg lesz: sok helyen a konyha tulajdonképpen egészen huzatos helyiség, és mivel nap közben meleg van, ezért általában a szigetelésre sem fordítanak különösebb energiát.

Még az osztrák munkahelyemen vettem észre, hogy valami nem stimmel velem. Egyre többször fájt a térdem, a bokám vagy a csípőm, nehezebben bírtam a huzatot, hidegebb időben – ami arra felé gyakran előfordult – szaggatni kezdett a könyököm. Egy kis keresgéléssel kiderítettem, hogy a tüneteimet a rossz fűtés, klíma okozza.

(Elektromos) padlófűtést a konyhába

Ezek után azt próbáltam kideríteni, hogyan lehetne segíteni a helyzeten. Sajnos a konyha fűtése mindig kemény dió: ha a fűtési rendszert lekapcsoljuk a dél körüli és a délutáni csúcsidőszakban, a csövek még sokáig melegek maradnak, ha felfűtjük a helyiséget a kellemes hőmérsékletre, akkor viszont a csúcsidőben hatalmas forróság lesz.

Nem segít a dolgon az sem, hogy általában csak a padló közelében van hűvös: a tűzhelyek, melegítőlapok, sütők általában derékmagasságban találhatók. A meleg levegő felfelé száll, az ember bokája majd lefagy, a homloka viszont gyöngyözik az izzadságtól. Hosszú távon ez a kettősség pedig nagyon megterheli a szervezetet.

Végignéztem, milyen szellőztetési, vagy fűtési megoldásokkal lehetne segíteni a konyhákban, főleg az ipari területeken uralkodó állapotokon. Két használható ötletet találtam: vagy infrapanellel, vagy padlófűtés beépítésével lehet a problémát orvosolni.

Az infrapanel ötletét sajnos el kellett vetnem. Nagyon jó kis rendszer lenne, de a konyhában, a falra szerelve, a gőzben a panelek nagyon könnyen károsodnának.

A padlófűtésből is nehéz igazán jót találni: olyan kell, amelyik elég gorsan tud reagálni a termosztát állítására, amelyik gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet, de vissza is hűl, amikor arra van szükség.

2in1: elektromos padlófűtés rendszerek

Az elektromos padlófűtés rendszerekről egy cég oldalán olvastam először, akik a szerelésével foglalkoznak. Rájöttem, hogy tulajdonképpen ez a legjobb megoldás a gondjainkra.

Az az elektromos padlófűtés, amit ők forgalmaznak, amorf fémszálakat tartalmaz. 2in1 megoldás, mert ugyanúgy az embert, a testet és nem a levegőt melegíti, mint az infrapanel, de a földet is képes felfűteni, anélkül, hogy maga a rendszer koszolódna, vagy károsodna.

Az amorf fémszálas rendszer előnye az, hogy a padlófűtés nem vízzel, vagy másfajta hőcserével, hanem közvetlenül a fűtőszálak melegítésével dolgozik, szinte pillanatok alatt felmelegszik és közvetlenül adja le a hőt. A műszak elején az ember bekapcsolja és 20 perc alatt meleg van a bokája körül.

Bírják-e a konyhát az elektromos padlófűtés rendszerek?

Arra, hogy a rendszerek mennyire bírják az intenzív igénybevételt, még nem találtam tapasztalatot, de vannak már ipari létesítmények, ahol használják ezt a technológiát.

Nem gondolom, hogy a konyhában sok akadálya lenne a használatnak. A rendszerről azt olvastam, hogy elég, ha a szerelőbeton készen van, le lehet fektetni a fűtést biztosító szőnyegeket, amelyekre később szinte bármilyen burkolat kerülhet. Szerintem egy magas kopásállóságú kerámia sem okozhat problémát neki.

Elektromos padlófűtés rendszerek
Az elektromos padlófűtés rendszereknek meg sem kottyan az ipari terhelés

Annak ellenére, hogy az elektromos dolgok nem nagy barátai a nedvességnek, azt olvastam a rendszerről, hogy egy alapos felmosás, vagy egy pohár kiöntött víz abszolút nem jelenthet gondot – nem a fűtőszálat kell fürdetni takarítás címén.

Mivel a rendszerhez nincs szükség csövekre vagy radiátorokra, ezért csökken a balesetveszély is: nincs, aminek az ember nekimenjen egy tál forró levessel a kezében, és az ember nem botlik meg, ha a beszaladó felszolgáló mellett kell egyensúlyoznia a frissen összevágott zöldségekkel.

És vajon drága?

Az egyetlen dolog, ami miatt vacillálnék, hogy az álomkonyhámba elektromos padlófűtés rendszereket tervezzek, az az ár. Azt gondoltam, hogy az elektromos padlófűtés csak drága lehet – de aztán utánanéztem a cég oldalán, és annyira nem az.

A kialakítása (számomra) meglepően olcsó, a saját bevallásuk szerint egy 200+ négyzetméteres területre is 5 millió forint környékén sikerült beépíteni a rendszert. Ha beleszámoljuk, mennyibe kerül egy hagyományos, kazános fűtés kiépítése, valamint azt is, hogy a kazánt rendszeresen karban kell tartani, ez az ár nem is sok.

Ha egyszer valaha lehetőségem lenne az álomkonyhám kialakítására, biztosan ezt a lehetőséget választanám – elvileg 25 év gyártói garancia van a szőnyegre, tehát ennyi ideig valószínűleg hozzá sem kell nyúlni a lefektetett panelekhez. Ha pedig a fűtéshez esetleg egy napelem rendszert is be lehet szerelni, gyakorlatilag ki lehet nullázni a fűtési költségeket.

Tudom, hogy régen írtam ilyen hosszú és filozofikus bejegyzéseke, de mostanában egyre jobban érdekel ez a téma. Még az sem lehetetlen, hogy a jövőben tényleg egy saját étterem megnyitásába fogok… Ki tudja? 🙂